Om mij heen zie ik steeds meer zogenaamde 'gezonde tussendoortjes' koekjes, snoepjes, mueslirepen, notenrepen, toetjes, allesmaal hebben ze één ding gemeen; ze bevatten geen toegevoegde suiker, geen vet, zijn vegan, glutenvrij, bevatten toegevoegde vitaminen en calcium en ze zijn vooral heel gezond. Maar klopt dit wel?
Ik ben op onderzoek uitgegaan en schrok me rot.
Alle producten waar met grote letters op staat hoe gezond ze zijn, zijn dat juist niet!
In de winkel vallen deze producten heel erg op. Dat komt door de verpakkingen. Vaak kleurrijk, met bovengenoemde kreten, of juist heel ingetogen, om zo natuurlijk mogelijk over te komen. Inclusief koe en wuivende granenvelden :) Ook wordt er vaak reclame voor gemaakt op tv of in de receptenbladen van de supermarkten en vaak werkt een bekende Nederlander mee. Die daar waarschijnlijk veel geld voor krijgt.
Lieve mensen trap er niet in! Kant- en klare tussendoortjes die gezond zijn, die bestaan niet. Dat is echt onzin.
Hier de meest voorkomende kreten op verpakkingen:
Zonder toegevoegde suikers/ of alleen natuurlijke suikers
Hiermee bedoelt de producent dat er geen gewone (witte) suiker is toegevoegd. Dat klopt meestal wel en daarom mag het ook op de verpakking staan, maar wat er niet op staat is dat er andere suikers gebruikt worden. De zogenaamde natuurlijke suikers. Dat klinkt onschuldig, maar suiker is suiker, of dat nou uit een suikerklontje komt of uit appelconcentraat of honing, voor je lijf maakt dat niks uit. En dus behandeld je lijf alle suikers op dezelfde manier. Je krijgt hier dus ook suikerpieken van in je bloed, overgewicht, vermoeidheid enz.
Hoe herken je nou de 'natuurlijke suikers'? Of liever de verborgen suikers?
Deze namen kom je vaak tegen:
agavesiroop
dadelstroop
honing
lactose
vruchtenconcentraat
appelconcentraat (dit zit heel vaak in ranja zonder toegevoegde suikers!)
kokosbloesemsuiker
rietsuiker
gerstemoutsiroop
diksap
Pas hier dus mee op! Want er zit wel degelijk suiker in deze producten.
0 % vet
Vaak zie je dit op producten staan waar sowieso geen vet in zit. Een goed voorbeeld is peperkoek. Peperkoek bevat van nature geen vet! Dat wist je misschien niet. En daarom is het een geliefd tussendoortje. Maar peperkoek bevat wel enorm veel suiker. Dus gezond is het zeker niet. Mensen denken goed bezig te zijn om geen vet te eten, maar eten dan ondertussen heel veel suiker.
Ook zuivelproducten zonder vet, bevatten dit vaak van nature al niet, maar hier is wel vaak veel suiker aan toegevoegd. Zodat wij het toch lekker vinden.
Glutenvrij, lactosevrij, vegan, vegetarisch, biologisch
Dit soort kreten is pure marketing. Elke keer zijn er nieuwe rages op gebied van diëten. Zo is het een tijdje hip geweest om glutenvrij te eten. En dat zag je meteen terug op de verpakkingen. Zelfs de ranja is glutenvrij en vegan! Dat stond er vroeger niet op. Nu wel want het is hip! Maar dat betekent niet dat iets gezond is.
Glutenvrije, vegan, biologische koekjes (ja die bestaan echt!) zijn natuurlijk niet ineens gezond omdat ze deze stempels hebben.
Trap er dus niet in.
Mensen met echte allergieën moeten natuurlijk wel de speciale dieetproducten eten. Maar ook zij moeten opletten, want niet alles wat glutenvrij is is ook werkelijk gezond. Kijk dus goed wat je binnenkrijgt en lees de etiketten.
Toegevoegde vitaminen en mineralen
Tegenwoordig zijn er heel veel producten die extra vitaminen en mineralen bevatten zoals calcium en vitamine C.
Is dit nodig? Nee in principe niet, want tussendoortjes eet je niet om aan je vitamines en mineralen te komen. Ook is het belangrijk om in de juiste verhoudingen de juiste vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Deze werken namelijk samen. Als je niet oppast krijg je teveel van het ene en te weinig van het andere binnen. En wordt de balans tussen deze stoffen verstoord. Vooral bij toegevoegde calcium zie je dit verschijnsel.
Waarom doen producten dit dan? Omdat ze soms producten vervangen door andere producten. Denk aan alle zuivelvervangers. Zuivel is met name zo gezond omdat het van nature vit D en calcium bevat. Drink je dan een zuivelvervanger zoals sojamelk, havermelk, kokosmelk enz, dan zitten deze stofjes er niet en en voegt de producent ze toch toe. Dit is niet altijd gezond. Dus mocht je geen zuivel willen eten, laat je dan goed informeren wat je dan wel kunt eten.
Maar nu hoor ik je denken, hoe zit dat nu met die gezonde tussendoortjes? Nou het slechte nieuws is, gezonde tussendoortjes die kant-en klaar zijn, die bestaan niet. Hoe herken je een kant-en klaar product? Heel simpel, het komt uit een fabriek, er zit vaak een verpakking om en het bevat een hele lijst met ingrediënten.
Het goede nieuws is dat je wel degelijk een gezond tussendoortje kunt eten.
En het is simpel. Het is ECHT ETEN! Denk aan fruit, groenten, gedroogd fruit, zuivel zonder toevoegingen, water, thee, koffie, noten, eitjes, crackers, boterhammen (liefst volkoren), bevroren fruit uit de diepvries, zelfgemaakte soep.
Dus maak je eigen tussendoortjes. Snij groenten in stukjes, maak je eigen hummusdip, of bak een lekkere bananenpannenkoek, versier je appeltje met kaneel, rozijnen en nootjes. Maak zelf een feestje van je tussendoortje.
Op deze manier eet je ECHT ETEN, krijg je voedingsstoffen binnen i.p.v. troep en maak je je lijf blij! Het is even wennen, want je lijf is troep gewend maar met een beetje hulp en enthousiasme zul je zien dat ook jij lekker en gezond kunt eten. En kinderen? Die doen je na, dus geef het goede voorbeeld, vul die fruitschaal, snij die rauwkost en maak er een feestje van!
En af en toe iets lekkers? Dat mag natuurlijk! Kies wat je ECHT lekker vindt en geniet daar van.
En mijn allerbeste tip: Zorg dat je tijdens de hoofdmaaltijden gezond en voldoende eet, dan heb je die tussendoortjes helemaal niet nodig!
Kun je wat hulp gebruiken? Aarzel dan niet en stuur je vraag naar info@lieke-eet.nl