Blog

Gezond broodbeleg

Eet jij ook zo graag brood? En hoor je steeds vaker dat je van brood dik wordt, dat brood voor buikpijn zorgt en dat brood ongezond is? Dat klopt echt niet. Brood is een heel gezond product. En dan vooral volkorenbrood. Volkorenbrood bevat het hele graankorreltje met alle gezonde stofjes er nog in. Het bevat ook veel vezels en die vezels zorgen voor een gezonde darmflora, voor een vol gevoel, dus je eet er minder van en hebt minder snel weer honger.

Lees meer »

Gezond eten met een klein budget

Vandaag wil ik jullie wat tips geven over gezond eten met een klein budget. In deze tijden van flinke uitgaven en kleine budgetten is het fijn om te weten dat je ook met een minimaal budget gezond kan eten.

Lees meer »

Winterdip

In deze tijd van het jaar zijn veel mensen moe, sloom en niet vooruit te branden. Dat wordt ook wel een winterdip genoemd. Niet te verwarren met een (winter)depressie. Dat is echt iets anders. Dan functioneren mensen echt niet meer en is hulp van een arts echt noodzakelijk. Dus twijfel je of het wel goed met je gaat? Ga dan zeker naar je huisarts!

Lees meer »

Vandaag begin ik ECHT!

Heb jij dat ook? Dat je denk ik moet gezonder eten, beter slapen, afvallen, meer bewegen, minder stress hebben, fitter zijn, slanker zijn, niet roken en drinken? En wat doe je dan? Je begint meteen...of nouja het liefst na het weekend, dan kun je nog even los gaan en maandagochtend begin je. Herkenbaar?

Lees meer »

Gezonde tussendoortjes

Om mij heen zie ik steeds meer zogenaamde 'gezonde tussendoortjes' koekjes, snoepjes, mueslirepen, notenrepen, toetjes, allesmaal hebben ze één ding gemeen; ze bevatten geen toegevoegde suiker, geen vet, zijn vegan, glutenvrij, bevatten toegevoegde vitaminen en calcium en ze zijn vooral heel gezond. Maar klopt dit wel?

Lees meer »

 

 

Gezond broodbeleg

Eet jij ook zo graag brood? En hoor je steeds vaker dat je van brood dik wordt, dat brood voor buikpijn zorgt en dat brood ongezond is? Dat klopt echt niet. Brood is een heel gezond product. En dan vooral volkorenbrood. Volkorenbrood bevat het hele graankorreltje met alle gezonde stofjes er nog in. Het bevat ook veel vezels en die vezels zorgen voor een gezonde darmflora, voor een vol gevoel, dus je eet er minder van en hebt minder snel weer honger.

Het probleem met brood eten is vaak: Wat doe je erop? Veel broodbeleg is ongezond. Het bevat vaak veel suiker, vet of zout en veel producten zijn ultra bewerkt. Wist je dat Nutella voor 90% uit suiker en palmvet bestaat?

 

Wat is nu wel gezond broodbeleg?

  • Dan moet je denken aan fruit, bijvoorbeeld, schijfjes banaan, appel met kaneel, peren met zachte geitenkaas, zelfgemaakte jam van (diepvries)fruit met chiazaadjes. Kijk maar eens bij de recepten daar vind je een recept voor suikervrije jam.
  • groenten! In alle soorten en maten. Denk aan gegrilde groenten, groentenspreads, rauwkost zoals schijfjes komkommer, tomaat, radijsjes, augurk en alle soorten sla en kool. 
  • peulvruchten. Peulvruchten kun je verwerken in zelfgemaakte smeersels. Denk aan hummus met allerlei smaakjes, erwtenspread met munt, witte bonenspread.
  • notenpasta's alle pasta's met 100% noten zijn geschikt. Deze kun je kant en klaar kopen maar ook zelf maken.
  • cottagecheese, ricotta, mozzarella, dit zijn goede eiwitten die weinig zout bevatten. Nederlandse kaas bevat vaak veel zout, kies voor 30 + kaas met minder zout.
  • vis denk aan vis uit blik zoals tonijn, zalm, makreel, maar ook verse vis is geschikt. Kijk bij de recepten voor zelfgemaakte tonijnsalade.
  • ei, eitjes zijn altijd goed. Maak een groentenomelet, roerei, gekookt eitje, gebakken ei.
  • avocado
  • verse kruiden zoals bieslook, munt, tuinkers, koriander, peterselie

Nu je weet wat je allemaal op je boterham kunt doen kun je gaan experimenteren. Het leuke is dat je als je gezond beleg kiest, je ook makkelijker gaat combineren. Maak van je boterham een feestje. 

Denk aan:

  • ricotta met aarbeien en munt
  • hummus met met spinazie en avocado
  • pesto met mozzarella en basilicum
  • pindakaas met banaan en sambal
  • erwtenspread met plakjes ei en tuinkers
  • zelfgemaakte jam met munt
  • ricotta met mango munt
  • pittige hummus met komkommer en tomaat
  • cottagecheese met plakjes aardbei en basilicum
  • geroosterde boterham met groentenomelet
  • zelfgemaakte tonijnsalade met ijsbergsla en augurk

 

Mijn tips!

  • Kook een uur lang je eigen smeersels. Let op dat je dat niet teveel maakt want de meeste dingen kun je 3 dagen bewaren.
  • Kook bijvoorbeeld 3 eitjes, waar je makkelijk eiersalade van kunt maken en die je ook kunt gebruiken als plakjes ei.
  • maak je eigen jam.
  • maak basishummus waar je later alsnog verschillende smaakjes aan toe kunt voegen.
  • snij, hak en snipper groenten en kool en zet dit in bakjes in de koelkast. Je kunt zo heel makkelijk je eigen favoriete boterham samenstellen. 
  • Laat kinderen ook hun eigen boterhammen samenstellen. Zet alleen gezonde keuzes op tafel en laat kinderen daar zelf uit kiezen. Laat ze ook alles even proeven. 
  • En varieer in brood, crackers, wraps! Kies wel altijd voor volkoren. En let op dat alleen bij brood geld: Volkoren is 100% volkoren. Bij crackers en wraps (maar ook pasta e.d.) hoeft dat niet zo te zijn. Er kan dus volkorencracker op de verpakking staan en dan bestaat het maar uit een deel volkorenmeel. Lees dus altijd goed het etiket en kies voor de variant met de meeste volkoren.

Hou mijn instagrampagina lieke_eet in de gaten. Hier post ik vaak nieuwe recepten. Of kijk hier op de website bij recepten.

Ben je op zoek naar een bepaald recept? Laat het me even weten via info@lieke-eet.nl dan ga ik voor jou op zoek!

 

Lees meer »

Dikke mensen zijn ongezond...of toch niet?

Als je op straat loopt zie je verschillende soorten mensen. Grote, kleine, oude, jonge, dikke en dunne. En over die laatste mensen wil ik het graag hebben vandaag. 

Dikke en dunne mensen. Er hangen namelijk nogal wat vooroordelen rondom deze mensen. 

Zou denken veel mensen dat dikke mensen ongezond zijn, lui zijn en veel eten. Terwijl dunne mensen gezond zijn, actief en een goede relatie met eten hebben.

Zeker als je op straat een dik persoon ziet lopen die net een hamburger eet dan denken veel mensen: Zie je wel, geen wonder dat je dik bent je eet een hamburger! Alsof hamburgers eten alles over je gezondheid zegt. En alsof hamburgers alleen voor dunne mensen zijn. Ook voor dunne mensen zijn hamburgers net zo ongezond als voor dikke mensen. Het maakt dus niet uit. Hamburgers zijn voor niemand echt gezond. Maar hamburgers zijn wel voor heel veel mensen heel erg lekker. Een echte traktatie. Net zoals een gebakje of een ijsje dat kan zijn.

 

Er zijn veel vooroordelen over dikke en dunne mensen. 

Laten we bij de dikke mensen beginnen. Deze mensen zouden geen doorzettingsvermogen hebben, niet van sporten houden en alles eten wat los en vast zit. Gezond eten dat is niks voor dikke mensen.

Dit kan waar zijn voor sommige dikke mensen. Maar heel veel dikke mensen zijn niet zo in een hokje te plaatsen. Ook dikke mensen kunnen  gezond eten, veel sporten en een flink doorzettingsvermogen hebben. Toch wordt dat vaak niet gezien door de omgeving. Als een dik meisje in een hockeyteam staat te hockeyen hoor je langs de kant verhalen van O dat is een dikke, die bakt er vast niks van. Dat dat dikke meisje het meeste traint en sport van allemaal en toevallig ook nog eens heel goed kan hockeyen dat wordt niet gezien. En waarom niet? Omdat we last van vooroordelen hebben. En dat is zo jammer.

De reden dat dat meisje dik is dat kan van alles zijn. Maar dat hoeft niet door ongezond te eten te zijn. Het kan zijn dat het door ziekte komt, door medicijngebruik, door pech in de genen, door een DNA foutje, door een ongezonde opvoeding of psychische problemen. Maar er zijn maar weinig mensen die uit zichzelf dik willen worden. Niemand wil anders zijn, continu veroordeeld worden door anderen. 

Als je dik bent is daar altijd een reden voor. Wat die reden ook is. En niet altijd is daar iets aan te doen. Het is niet zo dat als een dik iemand gezond gaat eten en flink gaat sporten het dan niet meer dik hoeft te zijn. Wel is het zo dat gezond eten en veel bewegen gezond zijn. Voor iedereen. Dus lieve mensen, kijk eens verder dan de buitenkant. Oordeel niet en vraag desnoods wat er aan de hand is. Vaak zit er een heel verhaal achter. 

 

En dan nu de dunne mensen. Dunne mensen hebben het een stuk makkelijker in deze maatschappij. Het schoonheidsideaal is dat we dun zijn. Dun is mooi en hip. En dunne mensen die zijn sportief, hebben doorzettingsvermogen en eten gezond. Maar ook dat beeld klopt vaak niet. Dunne mensen hoeven helemaal niet gezond te eten om er dun uit te zien. Sterker nog, veel dunne mensen zijn juist ondervoed. Zij eten onvoldoende of niet genoeg voedingsstoffen. Ook kan het zijn dat hun lichaam een snelle verbranding heeft door ziekte. Of iemand is dun omdat het te weinig eet. Dit kan ook door een psychische stoornis komen. Of gewoon een kwestie van de 'juiste' genen.

Als een dun iemand een hamburger eet dan krijgt hij vaak te horen. Geniet er maar van jij kunt het hebben. Een dik persoon krijgt juist te horen: Zou je dat wel doen? Terwijl beiden personen die hamburger niet eten omdat het gezond is. Maar omdat ze er op dat moment behoefte aan hebben. Wat de reden ook is. Een ander hoeft zich daar niet mee te bemoeien.

 

Ik woog zelf jaren geleden door ziekte extreem weinig. Zo weinig dat het gevaarlijk was voor mijn gezondheid. Door ziekte kon ik bijna niks verdragen en zo viel ik kilo's af. Het was een vreselijke periode waar ik niet met plezier aan terug denk. Toch heb ik in die tijd enorm veel complimenten gekregen over mijn gewicht. Over dat ik zo slank was. Echt ongelooflijk want ik had echt vreselijk ondergewicht, ik was harstikke ziek. Toch zagen veel mensen alleen maar de buitenkant. En ze vonden daar van alles van. Dat ik zo sportief was bijvoorbeeld. Of zo een doorzetter was. Wat allemaal onzin was want ik was gewoon heel erg ziek.

Nu ruim 10 kilo zwaarder wordt ik nog steeds gezien als slank. Ik voel me stukken beter en heb veel minder last van mensen die iets vinden van mijn gewicht. En ja ik eet gezond en ik ben sportief omdat ik weet dat mijn lichaam zich daar fijn bij voelt. Het past bij mij. Maar dit doe ik niet omdat ik anderen tevreden wil stellen. Dit doe ik voor mezelf. Ik heb nu een gewicht dat echt bij me past en wat al jaren hetzelfde is.

 

Met dit verhaal wil ik duidelijk maken dat het oordeel van andere mensen vaak heel erg naar is voor dikke en dunne mensen. Dat je aan de buitenkant niet kunt zien of iemand wel of niet gezond is. En ook niet wat voor persoon zo iemand is. En dat de mensen waarover het gaat een hele dikke huid moeten hebben. Om al die vooroordelen aan te kunnen.

 

Mij wordt vaak gevraagd hoeveel kilo iemand moet afvallen. Ik denk dat we niet in kilo's moeten kijken maar moeten kijken naar het gewicht wat bij jou past. Waar jij je prettig bij voelt. Iemand die 150 kilo weegt en 15 kilo afvalt is nog steeds te zwaar. Maar die 15 kilo maken wel echt verschil in gezondheid. Jammer dat andere mensen dan nog steeds een dik ongezond iemand zien. Terwijl er wel degelijk gezondheidswinst behaald is.

Andersom zijn slanke mensen niet altijd gezond. De buitenkant zegt dus helemaal niks.

Ik zou het fijn vinden als we weer met liefde naar elkaar en naar jezelf kunnen kijken. Ieder mens is uniek en je bent meer dan je gewicht. Het is jouw gewicht en andere mensen hebben daar niks mee te maken. Zij hoeven daar ook niks van te vinden. En mocht je het toch graag willen weten? Vraag het dan gewoon! Dikke en dunne mensen kunnen gewoon vertellen wat er aan de hand is.

Door te vragen weet je pas echt wat er speelt en kun je er echt zijn voor een ander.

 

Zie je nu iemand met een hamburger door de stad heen lopen? Of dat dikke meisje in het hockeyteam? Oordeel dan niet maar wees lief voor elkaar. 

 

En vergeet jezelf niet. Je bent meer dan je gewicht! En je bent wie je bent. 
Weg met streefgewichten, kilo's die er nog af moeten, rare diëten, strenge eetregels en vooroordelen over jezelf zoals Als ik slank ben ben ik gelukkig. Dat is onzin! Geluk zit in jezelf niet in je gewicht.


Ik zoek samen met jou naar je gezonde gewicht. Een gewicht dat bij jou past. Waar jij tevreden mee bent. En dat is voor iedereen anders. 

 

Heb je hulp nodig? Aarzel dan niet en vraag een GRATIS kennismakingsgesprek aan.

Mail naar info@lieke-eet.nl en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. 

 

 

Lees meer »

Gezond eten met een klein budget

Vandaag wil ik jullie wat tips geven over gezond eten met een klein budget. In deze tijden van flinke uitgaven en kleine budgetten is het fijn om te weten dat je ook met een minimaal budget gezond kan eten.

Waarom is gezond eten zo belangrijk?

Gezond eten zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Dat je genoeg energie hebt om de dingen te doen die je wil doen. Ook zorgt gezonde voeding ervoor dat je niet ziek wordt. En we weten allemaal hoe vervelend het is om ziek te zijn. En wat dat betekent. Je kunt niet werken en hebt dan wellicht ook geen inkomen. Ziekte zorgt voor een hoop ellende. Zorg daarom goed voor je lijf. En de makkelijkste manier hiervoor is gezond(er) eten. Eten moet je toch, dus waarom niet gezond?

 

Wat is gezond eten?

Gezond eten of gezonde voeding is eten dat je voedt. Dat alle belangrijke vitamines en mineralen bevatten maar wat ook alle macronutriënten bevatten. Macronutriënten zijn de basis van je voeding. Je kent ze allemaal als koolhydraten, eiwitten en vetten. Elke maaltijd moet deze 3 ingrediënten bevatten. Alleen dan is je maaltijd gezond! 

Gezond eten is puur eten. Met puur eten wordt voeding bedoeld dat zo min mogelijk bewerkt is. Een appel is niet bewerkt, maar appeltaart bijvoorbeeld wel. Alles wat in een fabriek gemaakt wordt is bewerkt. Kies dus producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Denk aan groente, fruit, granen, noten, vlees en vis en zuivel. Uiteraard zijn vlees en vis bewerkt, maar binnen deze groep heb je sterk bewerkte soorten en minder bewerkte soorten. Neem een kipfilet. Dat is gewoon een stukje kip. kipschnitzel is juist zeer bewerkt. Dit geld ook zeker voor vleeswaren. Eet dit zo min mogelijk. Kies altijd de minst bewerkte optie. Neem pindakaas. Je hebt gewone pindakaas, waar dextrose (=suiker), palmolie, zout aan toegevoegd is. Je kunt ook kiezen voor 100% pindakaas. Deze bevat alleen gemalen pinda's. Prima product dus.

Hoe minder bewerkt, hoe meer voedingsstoffen het bevat. Door alle bewerkingsprocessen verliezen de producten hun voedingsstoffen. Let daar dus op.

 

Je weet nu wat gezonde voeding is en waarom dat zo gezond is. Nu ga ik je tips geven voor goedkope gezonde voeding.

 

Goedkope gezonde voedingstips

  • Koop seizoen producten. Deze zijn altijd goedkoper dan producten die niet uit het seizoen is.
  • Koop groot in. Kies voor voordeelverpakkingen zoals de buitenbeentjes van AH. En stem daar je gerechten op af.
  • Kies voor volkorenproducten zoals brood, crackers, havermout, pasta, noodles, wraps. Dit is veel gezonder en vult beter waardoor je minder hoeft te eten en dus uiteindelijk goedkoper is. Let op! Alleen volkorenbrood is ook echt van 100% volkoren gemaakt. Alle andere volkorenproducten mogen minder volkorenmeel bevatten. Lees dus goed de etiketten en laat je niet foppen. 
  • Gebruik diepvries groenten en fruit. Dit is goedkoop en heel gezond. Het bevat net zoveel vitamines als verse groenten en fruit. Kies hier ook voor de voordeelverpakkingen.
  • Bewaar restjes in de diepvries en heb af en toe kliekjesdag. Kinderen vinden dit heel leuk want dan kunnen ze kiezen wat ze eten. De een eet het restje nasi met een eitje, de ander gaat voor een bordje pasta of een kopje soep. Net een restaurant.
  • Maak grote porties en vries deze in. Dit is vooral handig voor soep, pastasauzen en curry's. Zo koop je goedkoop in, maak er meteen gerechten van en vries ze in. Je hebt zo altijd iets gezonds in huis. Dat scheelt weer eten bestellen of afhalen. Dat bespaard een hoop.
  • Ga eens op supermarktsafari. Neem de tijd en kijk eens goed welke producten er allemaal zijn. Misschien kocht je uit gewoonte altijd de duurdere variant en zie je nu pas dat onderaan goedkopere varianten staan. Die vaak net zo lekker zijn. 
  • Haal niet teveel troep in huis. Hiermee bedoel ik koek, snoep, chips, chocolade enz. Dit heb je niet nodig. Als je het in huis hebt gaat het op en het is toch best een groot gedeelte van je budget. Het is even wennen, maar dat lukt je vast wel. 
  • Vergelijk supermarkten. Koop je basisproducten bij de supermarkten die het goedkoopste zijn. Het is even puzzelen, maar uiteindelijk weet je precies wat je waar kunt kopen. 
  • Laat je niet verleiden door dure aanbiedingen. Het lijkt soms goedkoop om een bakje aardbeien dat in de winter in de aanbieding is te kopen, maar meestal zijn dit 'dure' aanbiedingen. Een zak appels zijn waarschijnlijk veel goedkoper!
  • Eet minder of geen vlees. Vlees is duur. Vervang dit door peulvruchten, noten, champignons of andere vleesvervangers. Je hoeft echt niet elke dag vlees te eten.
  • Maak een boodschappenlijstje. En koop alleen dat wat op je lijstje staat. Ik maak vaak een lijstje op basis van de aanbiedingen. Ik bedenk dus vooraf de recepten van de week. 
  • Ga zo min mogelijk naar de supermarkt. Dus probeer 1 of 2x per week boodschappen te doen. Hoe minder je in de winkel komt, hoe minder je koopt. 
  • Kook zelf en kook vers. Zelf koken kan ook heel lekker zijn. Een zelfgemaakte pizza is gezonder en net zo lekker als een afhaal pizza. Maak zelf je gerechten. Klinkt gek, maar laat je niet verleiden tot maaltijdpakketen, pakjes en zakjes, maar leer zelf koken. Soep maken is simpel. Een ideale manier om restjes te verwerken en kost weinig. Soep uit blik is duur, bevat veel troep en is niet gezond. Je zelfgemaakte soepje is dat wel. Dit geld ook voor pastasauzen, curry's enz. Maak het zelf. Weet je niet hoe het moet? Zoek dan een goed recept en leer het. Daar heb je de rest van je leven profijt van. 
  • Gebruik een stoompan. Stomen is gezond. Je hebt maar een klein beetje water nodig en de vitamines blijven behouden. Ik heb zelf een stoommandje van Ikea dat op mijn grote soeppan past. In de pan gaat een klein laagje water wat snel kookt. De groenten gaan in het mandje en de stoom zorgt ervoor dat de groenten gaar stomen. Heerlijk, knapperig en zonder dat vitamines weg gegoten worden met het kookvocht. Ideaal dus. 
  • Zorg voor een gezonde basis. Hiermee bedoel ik dat je basisvoeding gezond is. Zorg voor een vullend en gezond ontbijt. Denk bijvoorbeeld aan (plantaardige) yoghurt met zelfgemaakte granola van havermout. Eet een gezonde lunch en zorg voor een zelfgemaakte avondmaaltijd. Eet 250 gram groente per dag en 2 stuks fruit. Als je een goede basis hebt heb je ook minder honger en dus minder snaai trek. Je eet op momenten dat je moet eten en tussendoortjes kun je zo schrappen. Dat is gezond en goedkoop.
  • Ga bewegen! Ga iets doen. Heb je lekkere trek? Geef hier niet aan toe maar ga iets doen. Bewegen, het liefst buiten helpt. Door afleiding gaat je trek over. Je bespaart op deze manier ook en je blijft gezond!
  • Eet kleinere porties. Klinkt misschien gek, maar de meeste mensen eten echt te veel. Wil je gezonder en goedkoper eten? Eet dan gewoon wat minder. Schep 1x op, eet van een kleiner bord en laat tussendoortjes staan.
  • Eet met anderen. Kook samen, verdeel de kosten en geniet van het gezelschap. Mensen om je heen en gezelligheid is gezond voor je.
  • Geniet van je eten! 

 

Ik hoop dat deze tips je gaan helpen. Heb je nog vragen? Zoek je recepten of wil je meer weten over gezond eten? Mail me dan op info@lieke-eet.nl en wie weet kan ik je helpen.

 

 

Lees meer »

Winterdip

In deze tijd van het jaar zijn veel mensen moe, sloom en niet vooruit te branden. Dat wordt ook wel een winterdip genoemd. Niet te verwarren met een (winter)depressie. Dat is echt iets anders. Dan functioneren mensen echt niet meer en is hulp van een arts echt noodzakelijk. Dus twijfel je of het wel goed met je gaat? Ga dan zeker naar je huisarts!

 

Een winterdip geeft lichte klachten waar je wel degelijk last van hebt. Denk aan vermoeidheid, veel slapen, weinig tot niet bewegen, veel (ongezond) eten, korter lontje, gewoon niet lekker in je vel zitten. 

Veel mensen hebben hier last van. Hoe komt dat nou?


Een winterdip heeft alles te maken met natuurlijk licht! In de wintermaanden is er minder licht. Het is eerder en langer donker.  Het licht van buiten helpt je biologische klok goed te zetten. 

Je biologische klok bepaald bijna alle processen in je lichaam. Denk aan de momenten waarop je honger krijgt, dorst krijgt, slaap krijgt of juist wilt bewegen. Elke dag moet je biologische klok even goed gezet worden. Dat doe je door voldoende licht te krijgen. En nee dat is geen kunstlicht. Het gaat om natuurlijk licht. Licht van buiten. En daar zit nu net het probleem. Veel mensen komen in de winter minder buiten als het licht is. Vaak vertrek je in het donker naar je werk en kom je in het donker terug. Ook is het vaak koud en nat en blijf je liever binnen. 

Toch is dat licht super belangrijk! Als je biologische klok goed loopt gaan de processen in je lichaam gewoon veel makkelijker en beter! En dat merk je vooral aan je energie! Dus heb je een energietekort? Ga dan naar buiten! Zorg dat je huid niet helemaal bedekt is want hoe meer blote huid hoe beter je het licht en de vitamine D kunt oppikken. Dus zo min mogelijk shawls, handschoenen en mutsen.

Het natuurlijke licht is 's ochtends op zijn best. Dus probeer 's ochtends naar buiten te gaan. Het voordeel van naar buiten gaan is, is ook dat je dan al beweegt! Tijdens beweging komen er allerlei hormonen vrij waardoor je je ook beter gaat voelen. Een wandeling is prima! Alle beweging is meegenomen. Bewegen kun je ook combineren. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar je werk, doe lopend boodschappen en alles in je eigen omgeving kan op de fiets of lopend. 

 

Mensen die zich beter voelen eten ook gezonder. Ongezond eten is vaak ook een uiting van slecht in je vel zitten. Als je weinig energie hebt snakt je lijf naar meer energie. En laat ongezond eten nu boordevol energie zitten. Snelle energie waar je een korte kick van krijgt maar waar geen voedingsstoffen in zitten. Dus je lijf krijgt alleen een energieshot en geen voeding!

 

Kies dus voor voeding! Hoe beter de voeding, hoe beter je je gaat voelen.  Maak dingen die je lekker vindt extra gezond. Hoe? Door vooral meer groenten toe te voegen. En te kiezen voor echte voeding. Eten zoals eten bedoeld is. Dus geen pakjes en zakjes of kant-en klaar, maar vers eten. Zelf bereid met liefde.

 

Hier mijn tips om een winterdip te verjagen of te voorkomen:

  • ga ( 's ochtends) naar buiten!
  • beweeg
  • eet echte voeding
  • slaap genoeg
  • wees lief voor jezelf

 

En vooral de laatste tip is belangrijk! Wees niet te streng. Je bent een mens geen robot. Dus heb je een dag dat het allemaal niet lukt. Dat geeft niks. Geef er aan toe en bedenk morgen is er weer een dag! Het hoeft niet altijd perfect te zijn. 

Gisterenavond was ik moe en op en had  vreselijk veel zin in een beker ijs. En ja dat heb ik gegeten tot ik er misselijk van was. En vanochtend was ik er zo klaar mee dat ik meteen op mijn wielrenfiets ben gesprongen, lekker heb gedoucht en nu vol energie aan mijn blog werk. Dadelijk ga ik lopend boodschappen doen en eet ik een gezonde lunch. Dankzij die beker ijs werd het me duidelijk dat ik het anders wilde. En zonder moeite is dat gelukt. 

 

Heb je nog meer vragen? Kan ik je helpen je leven gezonder te maken door je mijn voedingstips te geven?

Mail dan naar info@lieke-eet.nl en ik ga je helpen. 

 

 

 

 

 

 

Lees meer »

Vandaag begin ik ECHT!

Heb jij dat ook? Dat je denk ik moet gezonder eten, beter slapen, afvallen, meer bewegen, minder stress hebben, fitter zijn, slanker zijn, niet roken en drinken? En wat doe je dan? Je begint meteen...of nouja het liefst na het weekend, dan kun je nog even los gaan en maandagochtend begin je. Herkenbaar?

En de afloop hoef ik je vast niet te vertellen. Je houd je nieuwe regime hooguit 2 dagen vol en dan verval je weer in oude gewoontes. Je moddert nog een paar weken aan, bent het dan weer beu en begint weer opnieuw...op maandag ;)

 

Zo moet het dus niet. Maar hoe dan wel? Dat ga ik je uitleggen.

De meeste mensen willen veel te veel tegelijk. Dat werkt niet. Op je werk voer je ook niet alles tegelijk uit. Waarom zou je dan wel zo met je gezondheid omgaan? Want alle dingen die je graag wilt doen hebben allemaal hetzelfde doel. Namelijk een gezonder leven. Om te zorgen dat je ook echt gezonder wordt is het belangrijk om in kleine stapjes te werken. En dat mogen ministapjes zijn. Zodat je het ook makkelijk vol kunt houden. En wat heel belangrijk is. Maak een PLAN.

Stel je wilt afvallen. Bedenk dan eerst waarom je wilt afvallen. Als je dat weet kun je dat ook als je motivatie gebruiken. 

Dus bijvoorbeeld ik wil afvallen omdat ik wil dat mijn spijkerbroek weer lekker zit en ik niet mijn buik hoef in te houden.

Als motivatie kun je dan zelfs een foto van jezelf in je te kleine spijkerbroek maken. Waar je naar kunt kijken als het even moeilijk gaat. Dan weet je meteen weer waarom je wilt afvallen.

En dan nu je plan: je kunt zeggen ik schrap alle suikers, tussendoortjes en ik eet nog maar 3 maaltijden per dag. Dat kan...maar dat lukt je waarschijnlijk niet. Wat wel lukt is om de koekjes bij je koffie te laten liggen. En om 's avonds na 20.00 uur niets meer te eten.

Dat zijn kleine stapjes, die je makkelijk kunt volhouden. 

Dus je plan is:

- geen koekje bij de koffie

- 's avonds na 20.00 uur eet ik niks meer

 

Wat ook bij je plan hoort is: Wat doe je als je plan niet lukt?

-Als ik toch iets wil eten 's avonds dan ga ik iets doen zoals wandelen, in bad, boek lezen, haken, tekenen enz. Je leid jezelf af. Dat werkt heel goed.

-als ik toch echt iets wil eten kies ik uit fruit, rauwkost of een bakje yoghurt. Beter een gezonde keuze dan de hele koektrommel leeg eten.

 

Als dit goed lukt kun je je plannen uitbreiden. 

Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld.

Plan:

Ik wil meer bewegen. Dat doe ik door elke avond na het eten minimaal een half uur te wandelen.

Motivatie:

Als ik meer beweeg voel ik me fitter en heb ik meer energie. Ook kan ik wat gewicht verliezen.

Dit doe ik als het niet lukt:

- ik kijk vooraf of ik 's avonds kan wandelen. Als dat niet kan verzet ik mijn wandeling naar de ochtend of de middag.

- ik vraag iemand mee om te wandelen. Samen is gezelliger dan alleen en zo zeg ik ook minder snel af.

- als ik geen zin heb dan bedenk ik dat niet alles leuk hoeft te zijn en ga ik toch. Ik weet uit ervaring dat ik na een wandeling me altijd beter voel dan voordat ik ging. Een half uurtje doen wat ik minder leuk vind, is geen drama, dat kan ik best aan. 

 

Al deze kleine stapjes bij elkaar zorgen ervoor dat je een groot resultaat kunt boeken. En wat prima in jouw leven past. Zijn de stappen te groot? Maak ze dan kleiner door je plan aan te passen. Vergeet niet goed na te denken over je motivatie. Waarom wil je iets en doe je iets is heel belangrijk om het vol te houden.

Beloon je met iets waar je blij van wordt. Dat kan door een fijn boek, een lekker bad, een wandeling, een vrolijk muziekje, een bos bloemen. Belonen helpt je positief te blijven en door te gaan.

 

En lukt het een dag niet? Geen paniek! Morgen is er weer een dag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Je bent geen robot maar gewoon een heel bijzonder mens!

 

Denk je nu Lieke, ik wil wat meer hulp? Dat kan! Ik kan je helpen een goed doordacht plan te maken met veel tips om gezonder te eten en te leven. Helemaal op jouw wensen aangepast. Lijkt je dat was? Mail dan naar info@lieke-eet.nl 

 

 

Lees meer »

Gezonde tussendoortjes

Om mij heen zie ik steeds meer zogenaamde 'gezonde tussendoortjes' koekjes, snoepjes, mueslirepen, notenrepen, toetjes, allesmaal hebben ze één ding gemeen; ze bevatten geen toegevoegde suiker, geen vet, zijn vegan, glutenvrij, bevatten toegevoegde vitaminen en calcium en ze zijn vooral heel gezond. Maar klopt dit wel?

 

Ik ben op onderzoek uitgegaan en schrok me rot.

Alle producten waar met grote letters op staat hoe gezond ze zijn, zijn dat juist niet! 

In de winkel vallen deze producten heel erg op. Dat komt door de verpakkingen. Vaak kleurrijk, met bovengenoemde kreten, of juist heel ingetogen, om zo natuurlijk mogelijk over te komen. Inclusief koe en wuivende granenvelden :) Ook wordt er vaak reclame voor gemaakt op tv of in de receptenbladen van de supermarkten en vaak werkt een bekende Nederlander mee. Die daar waarschijnlijk veel geld voor krijgt. 

Lieve mensen trap er niet in! Kant- en klare tussendoortjes die gezond zijn, die bestaan niet. Dat is echt onzin. 

Hier de meest voorkomende kreten op verpakkingen:

 

Zonder toegevoegde suikers/ of alleen natuurlijke suikers

Hiermee bedoelt de producent dat er geen gewone (witte) suiker is toegevoegd. Dat klopt meestal wel en daarom mag het ook op de verpakking staan, maar wat er niet op staat is dat er andere suikers gebruikt worden. De zogenaamde natuurlijke suikers. Dat klinkt onschuldig, maar suiker is suiker, of dat nou uit een suikerklontje komt of uit appelconcentraat of honing, voor je lijf maakt dat niks uit. En dus behandeld je lijf alle suikers op dezelfde manier. Je krijgt hier dus ook suikerpieken van in je bloed, overgewicht, vermoeidheid enz.


Hoe herken je nou de 'natuurlijke suikers'? Of liever de verborgen suikers? 

Deze namen kom je vaak tegen: 

agavesiroop

dadelstroop

honing

lactose

vruchtenconcentraat

appelconcentraat (dit zit heel vaak in ranja zonder toegevoegde suikers!)

kokosbloesemsuiker

rietsuiker

gerstemoutsiroop

diksap

 

Pas hier dus mee op! Want er zit wel degelijk suiker in deze producten. 

 

0 % vet

Vaak zie je dit op producten staan waar sowieso geen vet in zit. Een goed voorbeeld is peperkoek. Peperkoek bevat van nature geen vet! Dat wist je misschien niet. En daarom is het een geliefd tussendoortje. Maar peperkoek bevat wel enorm veel suiker. Dus gezond is het zeker niet. Mensen denken goed bezig te zijn om geen vet te eten, maar eten dan ondertussen heel veel suiker.

Ook zuivelproducten zonder vet, bevatten dit vaak van nature al niet, maar hier is wel vaak veel suiker aan toegevoegd. Zodat wij het toch lekker vinden.

 

Glutenvrij, lactosevrij, vegan, vegetarisch, biologisch

Dit soort kreten is pure marketing. Elke keer zijn er nieuwe rages op gebied van diëten. Zo is het een tijdje hip geweest om glutenvrij te eten. En dat zag je meteen terug op de verpakkingen. Zelfs de ranja is glutenvrij en vegan! Dat stond er vroeger niet op. Nu wel want het is hip! Maar dat betekent niet dat iets gezond is. 

Glutenvrije, vegan, biologische koekjes (ja die bestaan echt!) zijn natuurlijk niet ineens gezond omdat ze deze stempels hebben.

Trap er dus niet in.

Mensen met echte allergieën moeten natuurlijk wel de speciale dieetproducten eten. Maar ook zij moeten opletten, want niet alles wat glutenvrij is is ook werkelijk gezond. Kijk dus goed wat je binnenkrijgt en lees de etiketten.

 

Toegevoegde vitaminen en mineralen

Tegenwoordig zijn er heel veel producten die extra vitaminen en mineralen bevatten zoals calcium en vitamine C. 
Is dit nodig? Nee in principe niet, want tussendoortjes eet je niet om aan je vitamines en mineralen te komen. Ook is het belangrijk om in de juiste verhoudingen de juiste vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Deze werken namelijk samen. Als je niet oppast krijg je teveel van het ene en te weinig van het andere binnen. En wordt de balans tussen deze stoffen verstoord. Vooral bij toegevoegde calcium zie je dit verschijnsel.

Waarom doen producten dit dan? Omdat ze soms producten vervangen door andere producten. Denk aan alle zuivelvervangers. Zuivel is met name zo gezond omdat het van nature vit D en calcium bevat. Drink je dan een zuivelvervanger zoals sojamelk, havermelk, kokosmelk enz, dan zitten deze stofjes er niet en en voegt de producent ze toch toe. Dit is niet altijd gezond. Dus mocht je geen zuivel willen eten, laat je dan goed informeren wat je dan wel kunt eten. 

 

Maar nu hoor ik je denken, hoe zit dat nu met die gezonde tussendoortjes? Nou het slechte nieuws is, gezonde tussendoortjes die kant-en klaar zijn, die bestaan niet. Hoe herken je een kant-en klaar product? Heel simpel, het komt uit een fabriek, er zit vaak een verpakking om en het bevat een hele lijst met ingrediënten.

Het goede nieuws is dat je wel degelijk een gezond tussendoortje kunt eten.

En het is simpel. Het is ECHT ETEN! Denk aan fruit, groenten, gedroogd fruit, zuivel zonder toevoegingen, water, thee, koffie, noten, eitjes, crackers, boterhammen (liefst volkoren), bevroren fruit uit de diepvries, zelfgemaakte soep.

 

Dus maak je eigen tussendoortjes. Snij groenten in stukjes, maak je eigen hummusdip, of bak een lekkere bananenpannenkoek, versier je appeltje met kaneel, rozijnen en nootjes. Maak zelf een feestje van je tussendoortje.

Op deze manier eet je ECHT ETEN, krijg je voedingsstoffen binnen i.p.v. troep en maak je je lijf blij! Het is even wennen, want je lijf is troep gewend maar met een beetje hulp en enthousiasme zul je zien dat ook jij lekker en gezond kunt eten. En kinderen? Die doen je na, dus geef het goede voorbeeld, vul die fruitschaal, snij die rauwkost en maak er een feestje van! 

En af en toe iets lekkers? Dat mag natuurlijk! Kies wat je ECHT lekker vindt en geniet daar van. 

En mijn allerbeste tip: Zorg dat je tijdens de hoofdmaaltijden gezond en voldoende eet, dan heb je die tussendoortjes helemaal niet nodig! 

 

Kun je wat hulp gebruiken? Aarzel dan niet en stuur je vraag naar info@lieke-eet.nl  

 

Lees meer »