Gezond eten met een klein budget

Vandaag wil ik jullie wat tips geven over gezond eten met een klein budget. In deze tijden van flinke uitgaven en kleine budgetten is het fijn om te weten dat je ook met een minimaal budget gezond kan eten.

Waarom is gezond eten zo belangrijk?

Gezond eten zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Dat je genoeg energie hebt om de dingen te doen die je wil doen. Ook zorgt gezonde voeding ervoor dat je niet ziek wordt. En we weten allemaal hoe vervelend het is om ziek te zijn. En wat dat betekent. Je kunt niet werken en hebt dan wellicht ook geen inkomen. Ziekte zorgt voor een hoop ellende. Zorg daarom goed voor je lijf. En de makkelijkste manier hiervoor is gezond(er) eten. Eten moet je toch, dus waarom niet gezond?

 

Wat is gezond eten?

Gezond eten of gezonde voeding is eten dat je voedt. Dat alle belangrijke vitamines en mineralen bevatten maar wat ook alle macronutriënten bevatten. Macronutriënten zijn de basis van je voeding. Je kent ze allemaal als koolhydraten, eiwitten en vetten. Elke maaltijd moet deze 3 ingrediënten bevatten. Alleen dan is je maaltijd gezond! 

Gezond eten is puur eten. Met puur eten wordt voeding bedoeld dat zo min mogelijk bewerkt is. Een appel is niet bewerkt, maar appeltaart bijvoorbeeld wel. Alles wat in een fabriek gemaakt wordt is bewerkt. Kies dus producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Denk aan groente, fruit, granen, noten, vlees en vis en zuivel. Uiteraard zijn vlees en vis bewerkt, maar binnen deze groep heb je sterk bewerkte soorten en minder bewerkte soorten. Neem een kipfilet. Dat is gewoon een stukje kip. kipschnitzel is juist zeer bewerkt. Dit geld ook zeker voor vleeswaren. Eet dit zo min mogelijk. Kies altijd de minst bewerkte optie. Neem pindakaas. Je hebt gewone pindakaas, waar dextrose (=suiker), palmolie, zout aan toegevoegd is. Je kunt ook kiezen voor 100% pindakaas. Deze bevat alleen gemalen pinda's. Prima product dus.

Hoe minder bewerkt, hoe meer voedingsstoffen het bevat. Door alle bewerkingsprocessen verliezen de producten hun voedingsstoffen. Let daar dus op.

 

Je weet nu wat gezonde voeding is en waarom dat zo gezond is. Nu ga ik je tips geven voor goedkope gezonde voeding.

 

Goedkope gezonde voedingstips

  • Koop seizoen producten. Deze zijn altijd goedkoper dan producten die niet uit het seizoen is.
  • Koop groot in. Kies voor voordeelverpakkingen zoals de buitenbeentjes van AH. En stem daar je gerechten op af.
  • Kies voor volkorenproducten zoals brood, crackers, havermout, pasta, noodles, wraps. Dit is veel gezonder en vult beter waardoor je minder hoeft te eten en dus uiteindelijk goedkoper is. Let op! Alleen volkorenbrood is ook echt van 100% volkoren gemaakt. Alle andere volkorenproducten mogen minder volkorenmeel bevatten. Lees dus goed de etiketten en laat je niet foppen. 
  • Gebruik diepvries groenten en fruit. Dit is goedkoop en heel gezond. Het bevat net zoveel vitamines als verse groenten en fruit. Kies hier ook voor de voordeelverpakkingen.
  • Bewaar restjes in de diepvries en heb af en toe kliekjesdag. Kinderen vinden dit heel leuk want dan kunnen ze kiezen wat ze eten. De een eet het restje nasi met een eitje, de ander gaat voor een bordje pasta of een kopje soep. Net een restaurant.
  • Maak grote porties en vries deze in. Dit is vooral handig voor soep, pastasauzen en curry's. Zo koop je goedkoop in, maak er meteen gerechten van en vries ze in. Je hebt zo altijd iets gezonds in huis. Dat scheelt weer eten bestellen of afhalen. Dat bespaard een hoop.
  • Ga eens op supermarktsafari. Neem de tijd en kijk eens goed welke producten er allemaal zijn. Misschien kocht je uit gewoonte altijd de duurdere variant en zie je nu pas dat onderaan goedkopere varianten staan. Die vaak net zo lekker zijn. 
  • Haal niet teveel troep in huis. Hiermee bedoel ik koek, snoep, chips, chocolade enz. Dit heb je niet nodig. Als je het in huis hebt gaat het op en het is toch best een groot gedeelte van je budget. Het is even wennen, maar dat lukt je vast wel. 
  • Vergelijk supermarkten. Koop je basisproducten bij de supermarkten die het goedkoopste zijn. Het is even puzzelen, maar uiteindelijk weet je precies wat je waar kunt kopen. 
  • Laat je niet verleiden door dure aanbiedingen. Het lijkt soms goedkoop om een bakje aardbeien dat in de winter in de aanbieding is te kopen, maar meestal zijn dit 'dure' aanbiedingen. Een zak appels zijn waarschijnlijk veel goedkoper!
  • Eet minder of geen vlees. Vlees is duur. Vervang dit door peulvruchten, noten, champignons of andere vleesvervangers. Je hoeft echt niet elke dag vlees te eten.
  • Maak een boodschappenlijstje. En koop alleen dat wat op je lijstje staat. Ik maak vaak een lijstje op basis van de aanbiedingen. Ik bedenk dus vooraf de recepten van de week. 
  • Ga zo min mogelijk naar de supermarkt. Dus probeer 1 of 2x per week boodschappen te doen. Hoe minder je in de winkel komt, hoe minder je koopt. 
  • Kook zelf en kook vers. Zelf koken kan ook heel lekker zijn. Een zelfgemaakte pizza is gezonder en net zo lekker als een afhaal pizza. Maak zelf je gerechten. Klinkt gek, maar laat je niet verleiden tot maaltijdpakketen, pakjes en zakjes, maar leer zelf koken. Soep maken is simpel. Een ideale manier om restjes te verwerken en kost weinig. Soep uit blik is duur, bevat veel troep en is niet gezond. Je zelfgemaakte soepje is dat wel. Dit geld ook voor pastasauzen, curry's enz. Maak het zelf. Weet je niet hoe het moet? Zoek dan een goed recept en leer het. Daar heb je de rest van je leven profijt van. 
  • Gebruik een stoompan. Stomen is gezond. Je hebt maar een klein beetje water nodig en de vitamines blijven behouden. Ik heb zelf een stoommandje van Ikea dat op mijn grote soeppan past. In de pan gaat een klein laagje water wat snel kookt. De groenten gaan in het mandje en de stoom zorgt ervoor dat de groenten gaar stomen. Heerlijk, knapperig en zonder dat vitamines weg gegoten worden met het kookvocht. Ideaal dus. 
  • Zorg voor een gezonde basis. Hiermee bedoel ik dat je basisvoeding gezond is. Zorg voor een vullend en gezond ontbijt. Denk bijvoorbeeld aan (plantaardige) yoghurt met zelfgemaakte granola van havermout. Eet een gezonde lunch en zorg voor een zelfgemaakte avondmaaltijd. Eet 250 gram groente per dag en 2 stuks fruit. Als je een goede basis hebt heb je ook minder honger en dus minder snaai trek. Je eet op momenten dat je moet eten en tussendoortjes kun je zo schrappen. Dat is gezond en goedkoop.
  • Ga bewegen! Ga iets doen. Heb je lekkere trek? Geef hier niet aan toe maar ga iets doen. Bewegen, het liefst buiten helpt. Door afleiding gaat je trek over. Je bespaart op deze manier ook en je blijft gezond!
  • Eet kleinere porties. Klinkt misschien gek, maar de meeste mensen eten echt te veel. Wil je gezonder en goedkoper eten? Eet dan gewoon wat minder. Schep 1x op, eet van een kleiner bord en laat tussendoortjes staan.
  • Eet met anderen. Kook samen, verdeel de kosten en geniet van het gezelschap. Mensen om je heen en gezelligheid is gezond voor je.
  • Geniet van je eten! 

 

Ik hoop dat deze tips je gaan helpen. Heb je nog vragen? Zoek je recepten of wil je meer weten over gezond eten? Mail me dan op info@lieke-eet.nl en wie weet kan ik je helpen.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.