Waarom is bewegen of afvallen zo moeilijk?

Ben jij dit jaar ook vol enthousiasme begonnen met goede voornemens? Zoals gezonder eten, minder snoepen, bewegen en minder of geen alcohol? 

En kom je er nu in februari achter dat je dit niet vol kunt houden? Ruim 60% van de mensen met goede voornemens zijn in januari alweer gestopt. Hoe komt dat toch? Dat we vol enthousiasme beginnen en het uiteindelijk toch niet kunnen volhouden? Dat heeft met een aantal dingen te maken.

 

Stel je goede voornemen is meer bewegen. Je stelt je al helemaal voor hoe fit en slank je zult zijn. Toch is de kans dus groot dat het niet gaat lukken. En dat komt doordat je in de volgende valkuilen stapt:

 

  • PerfectieJe wilt dat je perfect wordt. Je ziet jezelf in het perfecte lichaam. Je gaat minimaal 3x per week naar de sportschool en je geniet hier intens van. Je sluit meteen voor een jaar een abonnement af bij de sportschool want je gaat dit wel even doen. Of je schrijft jezelf alvast in voor een halve marathon zodat je een stok achter de deur hebt. Want jij gaat dit gewoon DOEN! Zo werkt het natuurlijk niet. En dat weet je zelf eigenlijk ook wel. Maar perfectie is toch wat we graag willen. Maar in plaats van perfectie kun je beter kiezen voor een realistisch doel. Misschien niet zo spannend als een halve marathon lopen maar dat hoeft ook niet. Het doel moet niet worden ik ga de halve marathon lopen, maar het doel kan wel worden ik ga elke dag bewegen. Begin gewoon heel klein. Dus als je nog nooit hebt gesport begin dan gewoon met wandelen en fietsen. Ervaar gewoon hoe fijn het is om te bewegen. En probeer hier regelmaat in te krijgen. Spreek met jezelf af wat je vandaag aan beweging kunt gaan doen. Soms is dat een flinke wandeling en soms gewoon even boodschappen doen op de fiets. Prima. Het doel elke dag bewegen dat lukt zo prima! Je hoeft niet perfect te zijn, je doet gewoon wat je WEL kunt. En als je wilt sporten is dat natuurlijk ook prima. Maar kies dan wel iets wat bij je past. En probeer het gewoon eerst een keertje voordat je een duur abonnement afsluit bij de sportschool. Je kunt ook eerst een 10 rittenkaart kopen. Mocht blijken dat je het leuk vind dan kun je dat altijd nog om laten zetten in een abonnement. 
  • Snel snel snelMensen met goede voornemens willen vooral snel resultaat zien. Dit zie je vaak terug bij mensen die willen afvallen. Ze kiezen het liefste voor diëten die beloven dat je 10 kilo in een maand kwijt raakt. Dat lukt bijna niemand en dat is ook nog eens ongezond. Toch scoren dit soort dieetkreten omdat we snel resultaat willen. Iemand die nog nooit heeft hardgelopen wil wel over een half jaar de halve marathon lopen. Dat kan, alleen heb je daar heel veel discipline, doorzettingsvermogen en geluk voor nodig. (je moet namelijk niet een blessure oplopen want dan valt je plan al in het water). Om te zorgen dat je niet in deze valkuil stapt kun je beter een plan maken met kleine stapjes. Stapje voor stapje ga je er wel komen. Tijd is niet belangrijk. Het gaat niet om de snelheid maar om het uiteindelijke resultaat. Op deze manier kan je doel wel werkelijkheid worden. Het scheelt je een hele hoop stress want er is geen deadline en je kunt onderweg je weg makkelijk aanpassen. Je werkt tenslotte met kleine stapjes. Begin dus bij het begin. Wil je graag die halve marathon lopen. Prima maar begin dan eerst eens met 3x per week wandelen. Pas als je dat vol kunt houden ga je van 3x per week wandelen naar 3x per week hardlopen met een beginnersschema. Elke kilometer die je rent telt. Dus maak daar ook doelen van. Kun je 1 km hardlopen? Hartstikke goed! Tenslotte kon je hiervoor nog niet een sprintje door de straat trekken. Je gaat dus zeker vooruit. Bouw dit in hele kleine stapjes uit en je zult zien dat je steeds een stukje verder komt. En wie weet ren je over een tijdje mee met een halve marathon. 
  • UitstelgedragHet is zondagavond. Je hebt je het hele weekend weer lekker laten gaan en nu baal je van jezelf. Je spreekt af dat je morgen gaat beginnen. Gezond eten, sporten en geen alcohol. Herkenbaar? Veel mensen spreken met zichzelf af dat ze MORGEN gaan beginnen. Vaak hebben ze niet eens een plan. En dus lukt het een dag, soms twee dagen maar na dag 3 laat je alles weer gaan en ben je dus weer terug bij af en een frustratie rijker. Hoe voorkom je nu dat je uitstelt waar je aan wilt beginnen? Eigenlijk is het heel simpel. In plaats van MORGEN zeg je NU (of VANDAAG). Wees niet het slachtoffer van je eigen gedrag, maar verander er NU iets aan. Dus baal je van jezelf omdat je het weekend teveel gegeten hebt en te weinig bewogen. Kom dan van de bank af, maak een wandeling en kook een gezonde maaltijd. Je zult zien dat je doordat je zelf de touwtjes in handen hebt het veel fijner voelt om meteen iets te kunnen doen i.p.v. af te wachten tot morgen. Wat ook kan helpen is gewoon een goede planning te maken je daaraan te houden. Als je met jezelf afspreekt om 3x peer week te gaan sporten plan dat dan in en houd je daar ook aan. Zo simpel kan het zijn! Gewoon DOEN. Zie het als een onderhoud van je eigen gezondheid. Soms heb je er zin in en soms niet. Dat hoort er ook gewoon een beetje bij. Achteraf (of vaak al tijdens) ben je blij dat je het wel gedaan hebt. Je mag trots op jezelf zijn.
  • Sporten als verplichting Veel mensen zeggen ik MOET echt gaan sporten. Ze zien sporten als een verplichting. Maar iets wat je verplicht moet doen geeft je vaak geen plezier. En sporten moet je niet doen omdat het MOET maar omdat je het leuk vindt. Dus kies voor je sport die bij je past. Denk daarbij verder dan de sportschool. Vond je het als kind heerlijk om te schaatsen? Ga dat dan weer doen! Dat kan bij een schaatsclub, maar ook gewoon zelf rondjes schaatsen op de ijsbaan mag. Vind je het lekker om buiten te zijn? Ga dan gewoon naar buiten. Wandel, pak de fiets of laat de hond van de buren uit. Sporten wordt vaak ook leuker als je het samen doet. Dus spreek met iemand af. Ga lekker samen. Zo voelt het veel minder als sporten maar gewoon als een gezellig uitje. Of ga juist alleen zodat je in alle rust lekker kunt nadenken. Moet je dan helemaal geen verplichting aangaan met sporten? Verplichting klinkt zo negatief maar als je graag wil dat je meer gaat bewegen dan is het wel belangrijk om je aan je afspraak te houden. Zie dat niet als een verplichting maar als een afspraak. En kies een sport die bij je past en die je vol kunt houden. Denk ook eens buiten de lijntjes. Een potje voetballen met je kinderen is ook bewegen! Of thuis oefeningen doen tijdens de reclame terwijl je je favoriete serie kijkt is allemaal bewegen. Zo maak je het leuk, is het geen verplichting want je doet het gewoon.
  • Niet in jezelf geloven

Veel mensen die beginnen met gezonder eten of willen gaan sporten geloven niet zo in zichzelf. Ze vergelijken zich met anderen. Stop daarmee. Wat iemand anders kan of doet dat heeft helemaal niks met jou te maken. Jij hebt daar helemaal niks aan! Het gaat namelijk niet om die ander, het gaat om jou! Wat bij jou past en wat jij kan. Heb vertrouwen in jezelf. Zorg voor een realistisch plan met kleine stapjes. Stapje voor stapje ga je komen bij je uiteindelijke doel. Soms is het moeilijk om jezelf te geloven. Gewoon omdat je in de oude (denk)patronen blijft hangen. Je bent teleurgesteld in jezelf omdat je verwacht had dat je sneller zou afvallen of eerder fit zou worden. Deel je plannen met een vriend of vriendin. Iemand die ervoor jou is en die je kan helpen. Dit kan natuurlijk ook een coach of trainer zijn. Werk aan je vertrouwen. Geloof in de goede afloop. Je hebt niks aan doemdenken. Wel aan positief blijven en gewoon door te gaan. Als het even mis gaat is dat geen ramp. Dan pak je de draad gewoon weer op en ga je gewoon weer verder. Tegenslagen horen er gewoon bij maar dat hoeft niet te betekenen dat je minder 'waard'bent. Geloof in jezelf en gun je zelf dat. Goed zorgen voor jezelf en lief zijn voor jezelf brengt je veel verder dan jezelf als een mislukking te zien. Want dat ben je niet. Je bent het waard!

 

Ik hoop dat ik je met bovenstaande valkuilen en oplossingen op weg heb kunnen helpen met het behalen van je doelen. Vergeet niet dat de weg ernaartoe tijd en moeite kost. Het leven gaat nooit zoals je het vooraf gepland had. En dat is niet erg. Accepteer dat gewoon en kies je eigen weg die bij jou past. Dan komt je er zeker! En vergeet onderweg niet om ervan te genieten en trots op jezelf te zijn!

Mocht je graag hulp hebben bij het in kaart brengen van jouw goede voornemen? Dit kan op gebied van gezond eten zijn, maar ook gezonder leven.

Dan kan ik je helpen! Stuur een mail naar info@lieke-eet.nl en stel je me (gratis) jouw vraag. Wie weet kan ik je helpen.